Lea u Budimpešti i čudesnom Muzeju marcipana

Na pragu ljeta, donosimo priču o jednom lijepom zimskom putovanju. 🙂 Lea Lulić vas vodi u Budimpeštu, kraljicu Dunava, grad koji na svakom koraku oduševljava svojom ljepotom. A nedaleko samog grada, Lea je posjetila i jedan poseban muzej, čudesan Muzej marcipana 🙂

Lea je Budimpeštu posjetila za vrijeme zimskih praznika. I kao mnoge druge posjetitelje, ovaj grad u srcu Europe oduševio ju je svojom ljepotom. Mnoštvo prekrasnih građevina, parkova i aleja pričaju svoju priču o prošlosti grada, o raskoši i bogatstvu nekadašnje Austro – Ugarske monarhije. Grad je dobio ime spajanjem dva imena Budim i Pešta, dva grada između kojih teče rijeka Dunav i koji su spojeni u jedinstveni grad 1873. godine.

Brojne su znamenitosti Budimpešte. No, ako treba izdvojiti nekoliko, mnogi će se prvo sjetiti Trga heroja koji se nalazi u Pešti. Trg je ujedno i ulaz u prekrasan gradski park. Na trgu, koji priča priču o povijesti mađarskog naroda, vole se okupljati podjednako turisti kao i stanovnici glavnoga grada Mađarske.

Našu Leu najviše je oduševila zgrada Parlamenta koja posjetitelje Budimpešte zaista ostavlja bez daha. Pogled na ovu prekrasnu palaču podsjeća na vrijeme krinolina, kočija, balova,… a noću, njezin odraz u rijeci stvara predivnu igru boja dok sama zgrada sva treperi u zlaćanom svjetlu. Zgrada Parlamenta otvorena je 1896. godine na tisućutu obljetnicu dolaska Mađara na to područje. Dugačka je 268 metara, a u samu zgradu ugrađeno je 40 kilograma 22-23 karatnog zlata.

Mostovi u Budimpešti također su posebno lijepi, otkrila nam je Lea. Ima ih ukupno devet i nižu se preko Dunava poput ogrlice koja krasi grad. Svi će reći da je najljepši most Lančani most, prekrasan viseći most koji je prvi povezao Budim i Peštu i na neki način potaknuo ujedinjenje ta dva grada i poveo Budimpeštu u njezino zlatno doba povijesti.

Lančani most, BudimpeštaOsim građevina, Budimpešta oduševljava sa svojom tradicijom koja je sačuvana na svakom koraku. Stari dijelovi grada, kao i mjesta u okolici, prepuni su tradicijskih restorana koji nude domaće specijalitete, bajkovitih uličica, galerija, kočija, slikovitih dućana sa suvenirima i brojnim, lijepo uređenim slastičarnicama po kojima je ovaj grad posebno poznat.

Kad već pričamo o slavnim mađarskim slasticama 🙂 ako se nađete u Budimpešti, svakako posjetite i Szentendre, mali slikoviti riječni gradić nedaleko Budimpešte poznat kao grad muzeja i umjetnika. U tom se gradiću nalazi i pravi mali raj za ljubitelje slastica, čudesan Muzej marcipana Szabó Marcipán.

Kažu da se u ovom neobičnom muzeju može isprobati marcipan pripremljen na 1001 način. U Muzeju se nalazi slastičarnica, izložbeni prostor i radionica u kojoj vješti umjetnici slastičari stvaraju prava mala čuda od marcipana.

Figure od marcipana ostavljaju bez daha; detalji na čipki, figurice poznatih osoba, portreti, minijature zgrada, životinje, likovi iz bajki, kaktusi, katedrale, povijesni prizori, pejzaži, … nevjerojatno!

Osim izložbenog prostora, posjetitelji mogu zaviriti i u radionicu i promatrati kako nastaju ova bajkovita umjetnička djela.

A vas pozivamo da zavirite u Leinu fotogaleriju i doživite dio priče o njezinom zimskom putovanju u Budimpeštu. 🙂

A. Žužić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Putopisi, Zanimljivosti i označen s , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.