Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu

Fantastična knjiga za sve knjigoljupce! 🙂

Stižu nam zimski praznici, a s njima i više slobodnog vremena pa bih vam rado preporučila nevjerojatno zanimljivu trilogiju o gospođici Peregrine i njezinoj čudnovatoj djeci.

Trilogiju pod nazivom Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu napisao je američki pisac Ransom Riggs, ali osim djece iz priče, čudnovate su i same knjige po tome što se u njima nalaze stare, crno-bijele fotografije koje prikazuju likove i događaje. Likovi u knjigama imaju razne neobične moći. Tako je tu djevojčica koja rukama stvara vatru, djevojčica nadnaravne snage, nevidljivi dječak, dječak u kojem žive pčele, djevojčica koja lebdi i mnogi drugi.

Glavni lik je šesnaestogodišnji amerikanac Jacob Portman koji nakon iznenadne djedove smrti otkriva otok i na njemu staru, napuštenu kuću. Kuća je zapravo dom u kojem žive čudnovata djeca i njihova imbrina gospođica Peregrine. Oni žive u petlji što znači da se jedan te isti dan iznova ponavlja tako da djeca nikad ne stare. Najveća opasnost za sve čudnovate su praznodusi. Praznodusi su čudovišta bez duše koji mogu ući u petlju tek kada pojedu mnogo čudnovatih duša i postanu stvorovi. Jacob je jedini od čudnovate djece koji ih može vidjeti i ubiti. Radnja se zakomplicira kada stvorovi otmu sve imbrine (zaštitnice čudnovate djece). Tada djeca ostaju sama, ali uz puno hrabrosti i volje odluče slijediti stvorove i osloboditi svoje imbrine. Radnja je vrlo napeta i neizvjesna, ali baš zato vas tjera da čitate i čitate. Meni se trilogija jako svidjela jer i inače volim knjige pune čarolije i mitskih likova, a bila bi zanimljiva i ljubiteljima povijesti (ako takvih ima :)) jer se radnja događa u vrijeme drugog svjetskog rata pretežito u Londonu.

Želim vam ugodno čitanje uz šalicu vrućeg čaja i, nadam se, prve pahulje snijega. ❄️

Laura Božić, 6. a

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Knjižnica, Zanimljivosti i označen s , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.